TTF på Bonaire

No com

21.2.2017

 

Bonaire er ingen stor ø (288 kvadratkilometer). Der bor ikke særlig mange mennesker på Bonaire (18.905 personer). Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at Bonaire ikke har meget at byde på. Tværtimod. Øen af omgivet af fascinerende natur, både til lands og under havets overflade.

 

     

 

Værd at beskytte

Den maritime nationalpark, der omkranser Bonaire, blev oprettet allerede i 1979. Alt er beskyttet fra kysten (højvandslinjen) og ned til 200 fods (61 meters) dybde.

                      Hvordan finansierer et lille ø-samfund den indsats, som skal til for drive en fredning af så store arealer? Nemt nok. Man afgør ved lov, at alle brugere af havet skal betale et beskendt beløb for at bidrage til beskyttelsen af det naturlige miljø, som alle rejser langt for at opleve. Dykkere betaler 25 USD og sufere/kajakroere/sejlere betaler 10 USD pr. person for en tilladelse, som gælder tolv måneder. Ingenlunde svimlende beløb, men når man tager antallet af besøgende i betragtning, begynder det at tælle op. På den måde er det lykkedes at brugerfinansiere en lokal myndighed, STINAPA, som effektivt bidrager til naturbeskyttelse. Herunder et par billedeksempler fra vores opgave. 

 

Vandet er klart og fiskestimer flokkes ved Salt Pier. Vi havde i gennemsnit omkring 35 meter sigtbarhed, men ofte helt op til 45 meter. Hvad er sigtbarhed? Kort forklaret den vandrette afstand, hvor man kan se en genstand under vand. Til sammenligning kan sigtbarheden i indre, danske farvande ofte tælles på en, eller i bedste fald, to hænder. 

 

De øvre dele af koralrevene er domineret af bløde koraller, som vejrer frem og tilbage i strøm og bølger. Ganske som træer gør det i blæsevejr. Undervandsskovene er fulde af liv, men det kræver øje for detaljer at opdage beboerne. 

 

Fisk. Og masser af dem. Stort set uanset hvor man stopper, bliver man mødt af store mængder liv. I nationalparken er det forbudt at jage, fiske eller forstyrre dyrelivet. 

 

Mangroveskovene på Bonaire er et vigtigt yngleområde for talrige arter. Dette billede er produceret under vandet, men også under skoven. Rødder stikker ned og solen slår gennem små revner i rodnettet. 

 

Opgaven blev gennemført for UNESCO i samarbejde med STINAPA.

 

Fandt du denne nyhed interessant? Skriv dig op til vores inspirerende nyhedsbrev, hvis du ønsker helt automatisk at modtage lignende informationer i fremtiden. 

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto