Skift perspektiv

Feriebillederne begynder måske med tiden at blive en smule trivielle. Det hele ligner noget, du har fotograferet tidligere, eller måske ligner naboens billeder dine egne til forveksling. Der er ingen grund til at fortvivle, for med ganske små ændringer kan du skabe helt anderledes og interessante billeder. Det bedste er måske, at det ikke nødvendigvis kræver nyt udstyr, at lave anderledes og interessante billeder.

 

En ny vinkel

Ved at skifte perspektiv og blande de forskellige typer af billeder, som er beskrevet herunder, kan du blive indehaver af et spændende og varieret fotoalbum. Det rigtige perspektiv er med til at understrege din mening med billederne, f.eks. kan træer komme til at virke højere, byer kan komme til at virke større og børn kan komme til at virke mere nærværende. Perspektivet er med andre ord med til at understrege historien i dine billeder.  

  

Tæt på

Prøv at komme helt tæt på dine motiver en gang imellem. Mange kameraer har en funktion, som tillader optagelser meget tæt på motivet (en makrofunktion). Langt de fleste miljøer indeholder spændende motiver, som egner sig til at man kommer helt tæt på. Det kunne f.eks. være blomster i parken, insekter på marken, iskrystaller på en pind eller noget så almindeligt som en mønt. Kun fantasien sætter grænser. Makrobilleder giver altid et spændende pift til fotoalbummet, fordi man som publikum kommer helt tæt på motivet.

 

Kom helt tæt på en verden, de færreste kender.

Nikon D200, 200 mm micro, f/5.6, 1/250 sekund, ISO 400.
 

Frøperspektiv

Engang imellem kan et helt almindeligt motiv blive ekstra interessant, hvis man fotograferer det nedefra. Teknikken kan også bruges, hvis man ønsker at gøre motivet ”højere” på billedet. Det kan være en palme, en person, en bygning eller måske et dyr, hvis man kan komme tæt nok på sidstnævnte. Leg dig frem og du vil med garanti hurtigt opdage styrken ved frøperspektivet.

 

 

Børn i øjenhøjde

Der er næppe noget mere charmerende end glade unger, uanset om de er på ferie, i gang med en leg derhjemme, i børnehaven eller i skole. Mange voksne har en tendens til at fotografere børn, som vi normalt ser dem, nemlig oppe fra voksenhøjde og ned mod børnehøjde. Det er langt fra den bedste løsning. Gå ned på knæ, kom i øjenhøjde med børnene og skyd billederne derfra. Det giver øjeblikkeligt bedre resultater og børnene kommer samtidig til at virke mere personlige.

 


Nikon D40x, 70-200 mm VR, f/2.8, 1/1000 sekund, ISO 200.
 

Fugleperspektiv

Lige så interessant som det kan være at se motiver nedefra, kan det være at se dem oppe fra. Denne teknik kan bruges, hvis man ønsker at give fornemmelsen af store områder. Teknikken kan bruges til at portrættere hele byer, et torv eller en markedsplads. Prøv at finde en høj bygning hvorfra der kan tages billeder ud over området. De fleste byer har et rådhus, en kirke med et højt spir eller andre høje bygninger med offentlig adgang. Det er bare at finde en vej op mellem fuglene og så ellers prøve sig frem med det nye perspektiv.

 


Når du har læst om perspektiv, vil det sikkert interessere dig at læse om komposition.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden. Deltag på en af vores populære fotoworkshops og lær, hvad perspektivet kan gøre for dit billedes komposition.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto