Skift perspektiv

Der er mange, som kender følelsen. Feriebillederne begynder med tiden at blive en smule trivielle. Det hele ligner noget, man har fotograferet tidligere, eller måske ligner naboens billeder ens egne til forveksling.

En ny vinkel

Med ganske små ændringer kan man skabe helt anderledes og interessante billeder. Det bedste er, at det ikke nødvendigvis kræver nyt udstyr. Ved at skifte perspektiv og blande de forskellige typer af billeder, som er beskrevet herunder, kan man blive indehaver af et spændende og varieret fotoalbum. Det rigtige perspektiv er med til at understrege meningen med billederne, fx kan træer komme til at virke højere, byer kan komme til at virke større, og børn kan komme til at virke mere nærværende.

Tæt på

Prøv at komme helt tæt på. Mange kameraer har en funktion, som tillader optagelser meget tæt på motivet (en såkaldt makrofunktion). Langt de fleste miljøer indeholder spændende motiver, som egner sig til, at man kommer helt tæt på med kameraet. Det kunne fx være blomster i parken, insekter på marken, iskrystaller på en pind eller noget så almindeligt som en mønt. Kun fantasien sætter grænser. Makrobilleder giver altid et spændende pift til fotoalbummet, fordi man som publikum kommer helt tæt på motivet.

Frøperspektiv

Engang imellem kan et helt almindeligt motiv blive ekstra interessant, hvis man fotograferer det nedefra. Teknikken kan også bruges, hvis man ønsker at gøre motivet ”højere” på billedet. Det kan være en palme, en person, en bygning eller måske et dyr, hvis man kan komme tæt nok på sidstnævnte. Hvis man leger sig frem, vil man med garanti hurtigt opdage styrken ved frøperspektivet.

Børn i øjenhøjde

Der er næppe noget mere charmerende end glade børn, uanset om de er på ferie, i gang med en leg derhjemme, i børnehaven eller i skole. Mange voksne har en tendens til at fotografere børn, som vi normalt ser dem, nemlig oppe fra voksenhøjde og ned mod børnehøjde. Det er langt fra den bedste løsning. Gå ned på knæ, kom i øjenhøjde med børnene og lav billederne derfra. Det giver øjeblikkeligt bedre resultater.

Fugleperspektiv

Lige så interessant som det kan være at se motiver nedefra, kan det være interessant at se dem oppe fra. Denne teknik kan bruges fx, hvis man ønsker at give fornemmelsen af store områder. Teknikken kan bruges til at portrættere hele byer, et torv eller en markedsplads. Prøv at finde en høj bygning hvorfra der kan tages billeder ud over området. De fleste byer har et rådhus, en kirke med et højt spir eller andre høje bygninger med offentlig adgang. Det er bare at finde en vej op mellem fuglene og så ellers prøve sig frem med det nye perspektiv.

Når du har læst om perspektiv, vil det sikkert interessere dig at læse lidt om fotoetik