Lær at se motiverne

For at blive en dygtig fotograf skal man lære sig mange forskellige egenskaber. Den vigtigste, men samtidig en af de mest komplicerede, er måske evnen til at kunne spotte de gode motiver. Det er meget svært at give en endegyldig opskrift på, hvordan man opdager et godt billede, men her er et par retningslinjer.

Opmærksomhed

Fotografering handler populært sagt om at have antennerne ude. Man skal være opmærksom på verden omkring sig, for ikke at gå glip af de gode motiver. Derved får man mange fine og af og til overraskende oplevelser. Fotografer er ofte mere opmærksomme end andre på, hvad der foregår rundt omkring, og det er et stort privilegium.

 

Opmærksomhed er den sikre vej til gode billeder.

 

Orientering

Når man bevæger sig rundt på jagt efter gode billeder, er det meget vigtigt, at man ikke kun kigger fremad. Sørg for at kigge ned, op, til siden og bagud. Ofte findes de gode billeder lige over hovedet, men usynligt for den, der ikke er opmærksom på dem. Nogle gange skal man helt ned på knæ for at opdage spændende, små motiver.

 

Kontraster

Hvis man befinder sig et sted, hvor der er gode muligheder for at møde åbenbare kontraster, er man ofte i nærheden af gode billeder. 'Kontrast' kan betyde mange forskellige ting, f.eks. ung/gammel, rig/fattig, god/ond, hurtig/langsom eller stor/lille. Der kan også være tale om farvemæssige kontraster, f.eks. en blå bil foran en dybrød husmur. Generelt giver kontraster et billede styrke.

 

Tålmodighed

Nogle gange er det bedre at vente på de gode motiver end at opsøge dem. Det gælder i særdeleshed naturfotografering, hvor man ofte må vente mange timer på de perfekte billeder. Er man ikke indehaver af den helt store tålmodighed, må man øve sig, for der er ingen vej uden om, hvis man vil have de bedste billeder med hjem.

 

Man kan lige så godt lære det med det samme. Vil man være fotograf, kommer man til at vente mange gange. Blyde River Canyon, Sydafrika.

 

Variation

På jagten efter gode motiver kan det ofte betale sig at blive på det samme sted i mange timer. Jeg tilbragte f.eks. en hel dag på en fiskerihavn i Kroatien. Tidligt om morgenen sejler fiskerne ind med nattens fangst. I løbet af formiddagen kommer borgerne for at handle. Om eftermiddagen bliver der ryddet op. Om aftenen bliver der gjort klar til den næste tur på havet. Der opstod med andre ord mange forskellige situationer og motiver i løbet af dagen.

 

Lokal viden

For at finde frem til de gode motiver, må man nogle gange have hjælp fra andre. Hvis du er på jagt efter et bestemt motiv, som ikke er nemt at finde, kan det altid betale sig at spørge de lokale til råds. Det gælder specielt, hvis man rejser rundt i et område, man ikke kender meget til, og hvor research på internettet eller i rejselitteraturen ikke har givet større resultater.

 

Ingen finder denne glasfrø uden indgående lokalt kendskab.

 

Indsigt i udstyr

Man skal have et godt overblik og kendskab til, hvad ens fotoudstyr kan præstere, især objektivernes ydeevne. Det er meget vigtigt at vide, hvilken forskel der er på et vidvinkelobjektiv, et teleobjektiv, et makroobjektiv osv. Man lærer at bruge sine objektiver kreativt ved at øve sig.  
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden. Deltag på en af vores populære fotoworkshops og lær meget mere om at finde de gode motiver.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto