Perfekte vinterbilleder

Vinter, kulde og mørke er ikke udelukkende ensbetydende med indendørs hygge foran pejsen. Vinteren kan også bruges til at lave fantastiske billeder, men pas på derude, for kameraets lysmåler kan nemt blive snydt. Heldigvis kan problemet løses med simple teknikker.

 

Den fotogene vinter

Vinterlandskaber hører til blandt de smukkeste motiver i verden. Der falder en særlig ro over naturen, når den bløde, hvide sne lægger sig overalt som en let dyne. Midt i vinterperioden er det som om, at alt står på stand by, og at der hersker en helt særlig ro. En af de oplagte muligheder ved at fotografere om vinteren er at forsøge på at indfange denne magiske ro i sine billeder.

         Når vinterkulden tager fat, skal man naturligvis passe både sig selv og på sit udstyr. Batterierne levetid forringes væsentligt, når det er koldt. Den vigtigste regel ved vinterfotografering er, at man skal passe godt på sig selv. Det betyder, at man som fotograf må tænke ekstra grundigt over sin påklædning. Det kan være hårdt for fingrene at håndtere kamerahuse eller linser af metal, hvis det fryser hårdt. Hvis fingrene gør ondt, fordi man bruger dårlige handsker, eller hvis hele kroppen ryster af kulde, kommer man næppe hjem med gode billeder.

 

 

  Vinteren kan være meget fotogen, men kræver lidt ekstra tid til planlægning

 

Den mørke tid

Dagene er kortere om vinteren. Midt i sommerperioden skal man tidligt op, hvis man vil fange det bløde morgenlys, men det er ikke tilfældet om vinteren, for lyset er helt anderledes og i mange sammenhænge mere interessant om vinteren. 

        Når solen står lavt i horisonten, bliver lyset nemmere at arbejde med. Motiverne trækker ofte lange skygger, som kan bruges til at skabe interessante effekter i billederne.

        Mange fotografer pakker kameraet væk, når vinteren kommer. Måske fordi de tidligere har forsøgt at tage vinterbilleder uden godt resultat. Sandheden er da også, at kameraet nemt bliver snydt. Specielt er det lysmåleren, der kommer ud for store udfordringer, når sneen har lagt sig, men det er ingen undskyldning for at lægge kameraet på hylden i flere måneder.

 

Dette billede er taget midt om natten og er kun eksponeret ved hjælp af månelys. For at lykkes med denne teknik skal man anvende stativ og en meget lang lukkertid.

 

Korrekt eksponering 

Nøglen til gode vinterbilleder ligger i eksponeringskompensation. Alene ordets længde gør, at eksponeringskompensation umiddelbart lyder meget kompliceret, men det er faktisk ikke svært. 

        Der er en tendens til, at kameraets lysmåler vil underbelyse billeder om vinteren. Det skyldes, at sneen reflekterer lyset, som derfor bliver meget kraftigt. På et underbelyst vinterbillede vil sneen fremtræde grå i stedet for hvid, og grå sne er ikke noget, som matcher et vinterlandskab ret godt. Vejen til gode resultater ligger derfor i at tvinge kameraet til at overbelyse billederne en smule. Læs evt. mere om eksponeringskompensation i vores populære bog ved navn 'Fototeknik'.

 

Istapper ved en norsk elv. Nikon D2X, 80-200 mm, F11, 3 sekunder, stativ.

 

Batterier

Hav et ekstra sæt batterier, når du er ude at tage vinterbilleder. Placer dem tæt på kroppen, f.eks. i en inderlomme på jakken. Det gælder om at holde batterierne varme, så lever de meget længere. Iskolde batterier vil ofte blive flade efter ganske få eksponeringer.

 

Fotohandsker

Der findes særlige fotohandsker på markedet. Det er handsker, hvor der er huller, så en eller flere fingerspidser stikker ud. Sådanne handsker er gode at bruge, hvis det er virkeligt koldt. Det kan nemlig være ubehageligt at håndtere et kamerahus eller en linse, som er kølet til langt under frysepunktet.

 

Jakke

Sørg for at bruge en jakke som er både vindtæt, vandtæt og samtidig åndbar. Ud over disse helt nødvendige egenskaber, er det en god ide at bruge en jakke, som har mange let tilgængelige lommer i forskellige størrelser. Her man kan placere forskellige smådele, som f.eks. filtre, der kunne tænkes at blive brug for på turen. Du kommer sikkert til at sidde stille og vente på det rigtige lys, og derfor bør man have tøj på, som isolerer godt.

 

Man må tænke meget nøje over påklædningen, når man er ude efter vinterbilleder.

 

Organiser udstyret

Når det er bidende koldt udenfor, kan det betale sig at forberede sig godt hjemmefra. Sørg for at holde orden i fototasken. Hvor ligger objektiver, filtre og lignende? Gennemtænk turen og hold systemet så simpelt som muligt. Det er ikke sjovt at bruge for lang tid på at rode efter et bestemt objektiv, hvis en snestorm hyler gennem skoven.

 

Glem ikke vejrudsigten

Man kan sagtens lave smukke vinterbilleder, selvom der ikke er en blå himmel over landskabet. Tåge, blæst, røg, damp, smeltevand, snefygning eller skyer kan alt sammen bruges til at skabe mere interessante billeder. Se vejrudsigten og prøv at planlægge fotograferingen efter de informationer, der bliver gjort tilgængelige.

 

Nye former

Nyfalden sne, rimfrost og istapper under en gren. Der er masser af anderledes motiver om vinteren. Ved at arbejde sig ind på indhold og komposition kan du lave virkelig smukke detaljebilleder af vintermotiver.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden.  

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto