Natfotografering

Da alle former for fotografering handler om lys og om at kontrollere lyset på den rigtige måde, er det forståeligt nok, at mange pakker kameraet væk, når det bliver mørkt. Men dagslys og/eller blitzlys er langt fra de eneste lyskilder, man kan arbejde med. Mange gode motiver opstår først, når det bliver rigtig, rigtig mørkt. Her på siden kan du søge inspiration og viden om fototure, der kan gennemføres midt om natten. Vi snakker med andre ord om fotografering i totalt mørke! 

Motiver i mørke
Lyskilder findes næsten overalt. Du skal sandsynligvis tænke dig rigtig godt om for at  komme i tanke om, hvornår du sidst var indhyllet i totalt mørke. Totalt mørke forstået på den måde, at man kan holde en hånd op foran ansigtet og vifte den rundt uden at kunne se det mindste antræk af en forandring i lyset. Hvis du bor i en større by, er det usandsynligt, at du har oplevet totalt mørke på det seneste, med mindre du har besøgt familie på landet eller har været ude at rejse. Det bliver ikke for alvor mørkt i en by om natten.  

 

New York midt om natten. Storbyer vrimler med lyskilder døgnet rundt.

 

Storbyer vrimler med lyskilder. Lyskilder suser forbi på motorveje. Lufthavne huser tusindvis af dem. Om natten hænger milliarder af dem lige over vores hoveder. Stjernehimlen er eksempelvis meget spændende at arbejde med, og kan relativt let indfanges med moderne kameraudstyr. Her er en let anvendelig opskrift til alle, der ønsker at komme i gang.
 

1) Start med at finde et sted, hvor der ingen lysforurening er, dvs. langt væk fra storbyer og deres destruktive gadebelysning. Selv månen vil blive et problem, hvis den er oppe.

 

2) Placer kameraet på et stabilt stativ og vend objektivet mod den del af himlen, du ønsker at fotografere. Fokuser manuelt på ’uendelig’.

 

3) Vælg objektivets mindste blændetal. Skru ISO-værdien så højt op, som dit kamera kan præstere uden at lave for meget støj.

 

4) Vælg det manuelle program (M) og en lukkertid på 30 sekunder. Anvend selvudløser og eksponer det første billede.

 

Blev stjernerne tydelige? Hvis ja, tillykke!

 

Hvis nej, anvend en endnu længere lukkertid, skru længere op for ISO-værdien eller brug en kombination af de to ting. På nogle kameraer er det lidt svært at fokusere korrekt, hvilket betyder, at stjernerne ganske vist kan ses, men at de desværre bliver uskarpe. Prøv at arbejde lidt frem og tilbage med fokusringen på objektivet, indtil fokus ligger korrekt og stjernerne bliver helt skarpe. 

 

Et udsnit af Mælkevejen fotografet med et 24-70 mm objektiv over Samsø. For at lave dette billede blev ovennævnte teknik anvendt. Alle kan fotografere stjerner.

 

Det er super sjovt at arbejde med motiver om natten. Hvis du ønsker at lave billeder af månen, så anvend et teleobjektiv og spotlysmåling. Så går det som en leg.

 

Praktiske overvejelser  
Drager man på fototur om natten, er der nogle ting, man bør overveje. Det faktum at det er helt mørkt, gør det mere kompliceret at arbejde med kameraudstyret, så man er nødt til at have udstyret godt organiseret i en taske, ligesom man bør vide, hvor hver enkel del helt nøjagtigt ligger placeret. Det kan være en god ide at medbringe en lille lommelygte eller bedre endnu en pandelampe. Når sidstnævnte anvendes har man begge hænder fri til at håndtere kameraudstyret. 
 

En fotograf arbejder i totalt mørke i en ørken på grænsen til Sudan. Det gælder om at vide, hvor udstyret er placeret, når natten er kulsort. Fotografen blev belyst med en pandelampe i 3-4 sekunder for at skabe billedet.  

 

ISO
Moderne digitale kameraer giver os mulighed for at skrue relativt højt op for ISO-værdien uden det går for meget ud over billedkvaliteten. Hvor høje ISO-værdier man kan bruge, afhænger meget af hvilket kamera, man har. Generelt kan man med fordel anvende rimeligt høje ISO-værdier, når man laver billeder om natten, med mindre man af en eller anden årsag ønsker at opnå en lang lukkertid (lukkertiden vil blive relativt kortere desto længere man skruer op for ISO-værdien).

 

Kend dit kamera og dets begrænsninger og forsøg at gøre så mange indstillinger som muligt, inden det bliver helt mørkt. Sådan gør man fotograferingen meget lettere.

 

Stjerneeffekten
Generelt er det en stor fordel at være indehaver af et eller flere lysstærke objektiver, dvs. objektiver som kan præstere meget små blændetal, fx f/2.8. Dette gælder specielt hvis man vil lave natbilleder, fordi man i mange tilfælde kommer til at arbejde med meget svage lyskilder. Men det er bestemt ikke kun små blændetal, der kan bruges. Kraftige og afgrænsede lyskilder giver 'stjerneeffekt' på billederne, når man vælger at anvende et stort blændetal. Desto større blændetal, desto længere bliver stjernens ’arme’. Denne effekt kan se rigtig flot ud på det færdige resultat, og kræver ikke et filter, som mange ellers tror. 
 

Flyvevåbnets Eskadrille 722 (SAR-beredskabet) gør klar til natflyvning.

 

Udsnit af ovenstående billede, som tydeligt viser den stjerneeffekt som opstår ved små, afgrænsede lyskilder, når man anvender et relativt stort blændetal.

 

Fandt du informationerne på denne side relevante? Skriv dig op til vores inspirerende nyhedsbrev og modtag helt automatisk lignende informationer i fremtiden. Vi kan også anbefale at deltage på vores populære Primary Level fotoworkshop, hvis du ønsker at lære mere om praktisk natfotografering. 

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto