Bedre billeder af mennesker

Mennesker er verdens ældste og stadig verdens mest populære motiv. Der findes mange typer billeder af mennesker, men helt overordnet kan de placeres i to kategorier. 

 

Kategori 1 - Den planlagte
Opstillede billeder, hvor hver lille detalje er planlagt, og hvor personen eller personerne på billedet er klar over, at de bliver fotograferet. Personen opfører sig ikke nødvendigvis naturligt, men antager en adfærd, som passer til fotografens ønsker.

 

En opstillet situation, hvor hver detalje er planlagt.

 

Kategori 2 - Den autentiske
Ikke-opstillede billeder, hvor fotografen er ’fluen på væggen’, som dokumenterer et øjeblik i andre mennesker liv, uden at deres opmærksomhed bliver rettet mod kameraet. Personerne på sådanne billeder opfører sig nøjagtigt ligesom de ville have gjort, hvis der ikke var en fotograf til stede.

 

Børn fotografet i en autentisk situation.

 

Under hver af disse to kategorier kan der placeres mange forskellige typer billeder af mennesker. Portrætter hører som regel ind under kategori nr. 1, imens reportagebilleder, der har til formål at fortælle om en hændelse i andre menneskers liv, passer bedre ind i kategori nr. 2. De klassiske parbilleder taget til familiefesten passer fx i kategori nr. 1, imens den flotte billedserie af ungerne, der bager snobrød, som regel passer bedre ind i kategori nr. 2.

 

Vi er alle forskellige
Som fotograf er det vigtigt at være klar over forskellen på de to ovennævnte kategorier. Ud over kameraudstyr, lys og fototeknik, er der nemlig en række andre variable, man skal tage hensyn til, når man tager billeder af mennesker, fx køn, alder og personlighed.
        Kvinder og mænd, drenge og piger er af natur forskellige, og der kan derfor være stor forskel på at fotografere dem. Børn er ofte ligeglade med at blive fotograferet, imens unge kan være generte, og ældre mennesker kan vise direkte afsky for et kamera. Mennesker med stort ego stiller ofte gerne op til at blive fotograferet, mens andre mener, de ikke tager sig godt ud på billeder. Som individer er vi med andre ord særdeles forskellige.
 

Vi er alle forskellige, og som fotograf skal man have det fulde overblik - og vise overskud til at vælge den rigtige strategi i forhold til konkrete udfordringer.

 

Som fotograf må man bruge sin indlevelsesevne for at få et andet menneske til at samarbejde. Hvis billedet skal iscenesættes skal man være klar over, at motivet ikke nødvendigvis opstår af sig selv. Humor kan være et praktisk redskab i denne sammenhæng. Tålmodighed kan være en anden væsentlig faktor, for man må regne med at tage mange billeder, førend man har ramt det perfekte.

 

Fokus er vigtigt
Øjenkontakt spiller bevidst og ubevidst en stor rolle i kommunikationen mellem mennesker. Derfor er øjnene et vigtigt element i ethvert portræt. 
        Når man skal til at tage billedet, bør man altid fokusere direkte på motivets øjne. Pas på at fokus ikke bliver lagt på andre dele af ansigtet, som fx næseryggen eller kindbenet. Det vil resultere i, at øjnene fremstår en anelse uskarpe, hvilket koster en stor del af billedets intensitet. Alene ved hjælp af øjnene kan du skabe mange forskellige stemninger i dine billeder af mennesker. Øjnene er billedets blikfang.

 

'

Husk at øjnene (som regel) er billedets blikfang og derfor af største betydning.
 

Hvis personen på billedet kigger lige ind i objektivet, kan du øge chancen for, at billedets beskuer bliver fanget og fastholdt. Hvis personen på billedet derimod kigger væk, kan du skabe nysgerrighed, idet beskueren vil undre sig over, hvad personen på billedet kigger efter.
         Uanset hvilken teknik du vælger, er det vigtigt at være klar over, at øjnene har kolossal betydning for, hvordan andre vil opleve billedet. 


20 hurtige råd

Hvis du vil hurtigt i gang med at tage bedre billeder af mennesker, og hvis du ikke er helt klar over, hvor du skal starte, kan det anbefales at følge nedenstående punkter.

 

Læg en plan
Hav en klar strategi for, hvad du ønsker at opnå.

 

Tæt på
Bevæg dig gerne helt tæt på den person, du vil fotografere.

 

Husk øjnene
Motivets øjne er en af de vigtigste parametre i ethvert godt portræt.

 

Glem aldrig øjnene - de er ekstremt vigtige på billeder af mennesker.

 

Gør det simpelt
Gør dine billeder så enkle som muligt, og undgå forstyrrende elementer.

 

Vælg udstyr med omhu
Vælg det rigtige udstyr til enhver given situation.

 

Fototeknik
Hav indsigt i basal fototeknik.

 

Vær klar
Check – på forhånd – at alting virker, som det skal.

 

Vær klar og koncentrer dig på samme måde som sportsfolk gør inden kampen.

  

Perspektiv
Vælg det perspektiv, der passer bedst til dit motiv.

 

Husk farverne
Farver er ikke ligegyldige. Tænk over dem.

 

Budskab
Tænk meget over hvad du vil fortælle med billedet.

 

Høj- eller bredformat
Tag billeder i begge formater og vurder, hvad der virker bedst.

 

Komposition
Tænk over kompositionsregler, fx rule of thirds.

 

Det er en god ide at rådføre sig med de basale regler for komposition.

 

Brug blitz
Husk på at blitzen ikke kun bruges, når det er mørkt.

 

Vær til stede
Du skal række ud over kameraet og være til stede for de personer, der er dine motiver.

 

Brug rammer
Hvis du har mulighed for det, så lav en naturlig indramning af dit motiv.

 

Energi
Tilfør, om muligt, energi til dit motiv.

 

God timing er en af mange ting, der kan tilføre energi til et billede.

 

Fantasi
Komponer dit billede så noget er overladt til fantasien.

 

Bliv ved
Tag rigtig mange billeder. Det bliver du ikke ked af efterfølgende.

 

Vær utraditionel
Tænk anderledes og opnå derved spændende billeder.

 

Find en utraditionel vinkel på dit motiv, som fx her hvor en spiller giver håndtegn til sin medspiller, og opnå mere interessante billeder end de mest oplagte.

 

Backup
Sørg altid for at tage backup af dine billeder. De er uerstattelige.

 

Etik
Generelt kan man sige, at man skal bruge sin sunde fornuft, når man fotograferer. Så længe man blot fotograferer sin egen familie eller venner, vil der næppe opstå problemer. Hvis man derimod begynder at fotografere fremmede eller måske begynder at lægge sine billeder på en hjemmeside, skal man tænke sig grundigt om. Lad være med at publicere billeder af børn uden forældrenes samtykke, uanset hvilken situation børnene er fotograferet i. 
         Undgå også uden deres samtykke at publicere billeder af kyssende par eller mennesker, der holder hånd. Du kan aldrig vide om menneskerne på dit billede ønsker, at resten af verden skal vide, at de er sammen. Husk på at hele verden kan se din hjemmeside.

 

Det er en god tommerfingerregel at lade være med at tage billeder af mennesker, hvis du er usikker på, om de har lyst at medvirke eller ej.


I følge dansk lovgivning er det ok at tage billeder af mennesker uden deres samtykke, hvis de befinder sig i det offentlige rum og under forudsætning af, at de ikke fremstilles i en krænkende situation. Men gør dig selv den tjeneste at spørge dem om lov, hvis du har tænkt dig at billedet skal publiceres. Der kan være situationer, hvor man ikke kan skabe kontakt til de personer, man har fotograferet, fx hvis de er blevet fotograferet med tele og på stor afstand. Som fotograf må man dog gøre, hvad man kan for at bede om lov, inden billedet bliver offentlig publiceret.

 

Se mange flere af vores billeder af mennesker i galleriet. Læs også om anvendelsen af blitz.

 

Hvis du vil have flere informationer om at fotografere mennesker, vil vi varmt anbefale dig at investere 199,00 kr. i vores flotte bog 'Mennesker'

 

Fandt du informationerne på denne side relevante? Skriv dig op til vores gratis, inspirerende nyhedsbrev og modtag helt automatisk lignende informationer i fremtiden.  

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto