Landskaber

Landskabsfotografering virker måske umiddelbart som en simpel ting, men det kan være en forbløffende stor udfordring at indfange og formidle selv de smukkeste landskaber.

Ligegyldigt om man er ude at rejse, nede at gå en tur ved stranden eller kører på landevejen på vej hjem for at besøge sine svigerforældre, er man omgivet af landskaber. Landskabsfotografering er noget, de fleste stifter bekendtskab med på et eller andet tidspunkt, f.eks. er der ikke mange, der kommer hjem fra en ferie uden at have fotograferet et eller flere landskaber. 

        Når man står og kigger ud over et landskab, kan man nemt komme til at glorificere det en smule. Vores øjne lægger ganske enkelt ikke mærke til affaldet i vejkanten, pigtrådshegnet eller plastikposerne, som flyder rundt i vandkanten. Kameraet ser det hele, og det hele kommer med på billedet.

 

Landskabsfotografering kan ske i alle tænkelige miljøer på Kloden. Her fra en ørken i det sydligste Egypten. Billedet er taget ved daggry og lyset er helt specielt.

 

Nogen fotografer mener, at landskabsfotos skal bestå af ren natur, imens andre mener, at der fint kan være mennesker eller anden civilisation med i billedet. Placerer man mennesker i sine landskabsfotos, giver man samtidig billedet perspektiv. Det er op til fotografen selv at finde frem til den stil, vedkommende bedst kan lide. 

        Ved landskabsfotografering er det en tommelfingerregel, at horisonten skal være helt vandret, og at den ikke må placeres midt i billedet. Prøv i stedet at placere horisonten i enten øverste eller nederst tredjedel af billedet og se, hvad det bevirker.

 

  Vinter i Norge. Nikon D2Xs, 70-200 mm VR, F2.8, 1/180 sekund

 

Komposition

Det er fristende at sætte sit vidvinkelobjektiv på kameraet i et forsøg på at få det hele med på en gang, når man skal fotografere landskaber. I nogle situationer kan dette være en god ide, men i andre kan det ligefrem ødelægge et godt motiv. Som ethvert andet godt foto skal også landskabsfotos indeholde et fokuspunkt, som fanger øjet og er med til at fremhæve intentionen bag billedet. Tænk over at skabe dybde i billedet, når der er mulighed for det. Dybden kan f.eks. opnås ved at lave en klar tredeling mellem forgrunden, midten og baggrunden. Men der findes også andre muligheder. Læs mere om komposition.

        Generelt er det en god ide at anvende et stort blændetal (f/8 eller derover), når man laver landskabsbilleder. Jo større blændetal, man anvender, desto større dybdeskarphed, vil man opnå. Dette er med til at sikre, at hele motivet fremstår knivskarpt. Landskabsfotos kan med fordel laves omkring solopgang eller solnedgang, og hvis der ikke er tilstrækkeligt lys til at holde kameraet i hånden, må man bruge et stativ.

 

Specifikke landskaber

Der findes mange forskellige typer af landskaber. Selv inden for et lille lands grænser kan de være utallige. De byder på hver deres udfordringer og derfor er nedenstående fototips inddelt efter landskabstypen.

 

Bjerge og fjeld

Der er næppe noget så storslået som en vandretur gennem en af klodens bjergrige regioner. Det kan være en udfordring at indfange stemningen i bjerglandskaber. Midt på dagen er der meget stor forskel på de dele af bjerget, der er oplyst af solen, og de dele, der ligger i skygge. 

        Man skal stå tidligt op eller gå sent i seng for at fange gode bjergbilleder. Prøv på at være klar senest en halv time før solopgang eller en halv time før solnedgang. Vælg et godt sted at stå og brug ventetiden på at finde en god komposition. Når lyset bliver perfekt, skal du være klar til at tage billeder med det samme, for både lyset og vejret kan ændre sig på ganske få minutter i bjergene. 

 

Vestkysten af Norge er et fremragende sted at lave landskabsfotografering.

 

Kysten

En sensommerhimmel ved en Skandinavisk kyst kan ofte forvandles til smukke billeder. Lyset er helt specielt og det er lige før, det ikke kan lade sig gøre at tage dårlige billeder. Prøv på at få både land og vand med på billedet, da det hjælper til at skabe perspektiv. Et rigtig godt kystbillede giver en fornemmelse af størrelsen på det landskab, man betragter. Lyset ændrer sig hele tiden, og hvis det ikke er perfekt når du ankommer, så prøv at vente lidt. Gå rundt med kameraet og led efter interessante motiver. Gode kystbillede kan laves med flere forskellige typer af objektiver, men det foretrukne er vidvinkelobjektivet. Hvis man tager sine billeder meget sent, og lyset er ved at blive svagt, kan det betale sig at bruge stativ.  

 

Skoven

Der findes skove mange steder på kloden, og gode landskabsbilleder i skoven kan produceres året rundt. De tropiske skove adskiller sig meget fra tempererede og arktiske skove, men fælles for dem alle er, at de vrimler med gode motiver.

        Gå lidt rundt i skoven med kameraet og led efter det perfekte motiv. Husk at kigge både op, ned og bagud, når du bevæger dig rundt. Pludselig kan det være, at du opdager en interessant eller anderledes vinkel. Det kan også være, at lyset pludselig falder smukt ned gennem trækronen i lange søjler. Tag både tele-, makro og vidvinkelobjektiver med så du er klar til hvilken som helst situation, der skulle opstå.

 

Det kan kræve lidt tålmodighed at indfange skovens 'landskaber'. Til gengæld får man masser af frisk luft og god motion under jagten på perfekte motiver!

 

Det kan blive meget mørkt i en skov, selv midt på dagen hvis trækronen er rigtig tæt. Derfor kan det være en god ide at medbringe stativ og blitz, når man skal lave billeder. Dette gælder specielt i regnskoven, hvor kun ganske få procent af solens stråler når helt ned til skovbunden.

 

På landet

En tur på landet kan være en idyllisk oplevelse. Når man fotograferer marker eller landmandsliv, skal man igen tænke over perspektivet i sine billeder. Prøv f.eks. at finde en gammel, faldefærdig lade, som kan stå som skærende kontrast til landskabet. Man kan også forsøge sig med at bruge de store landbrugsmaskiner, når de er i arbejde.

 

Nikon F100, 50 mm, F5.6.

 

Søer eller pytter

På en absolut vindstille morgen kan en så eller en vandpyt virke som et spejl, og den slags er landskabsfotografer altid opmærksomme på. Ved at bruge spejlingen kan man ofte skabe smukke interessante landskabsbilleder. Nogle søer har en farve, som står i kontrast til det omgivende landskab, og den slags ser altid godt ud på billeder. Forsøg altid at skabe en balance mellem søen og det omgivende landskab så begge dele er med. Det giver nemlig en bedre fornemmelse af stedet og størrelsen af søen.

 

Vand i bevægelse

Floder, åer, regndråber eller vandfald kan gøre et landskabsfoto levende. Ved at anvende en lang lukkertid kan man få vandets bevægelse med i billedet. Den slags billeder bør laves før solopgang, efter solnedgang eller på en overskyet dag, hvor der ikke er ret meget lys. Placer kameraet på et stativ og vælg manuelt en meget lang lukkertid, f.eks. ét til to sekunder. Vandet bliver overraskende smukt at se på, nærmest silkeblødt. Med en lille smule træning kan man hurtigt lave den slags billeder i en klasse, der taler helt for sig selv, og de vil med garanti pryde på væggen derhjemme. 

 

Når du har læst om landskaber, bør du også læse om lysets natur og om blænden.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto