Er lyset svagt, så vælg en højere lysfølsomhed (ISO). Det lyder nemt, man du skal tænke dig godt om, inden du går i gang. En høj ISO-værdi gør det fantastisk nemt at tage billeder i svag belysning, men kan føre til skuffelser på længere sigt.

Hvad er ISO?
Før digitalkameraets tid blev filmens lysfølsomhed angivet i ASA (forkortelse for American Standards Association) på baggrund af et stort projekt udført af KODAK. ASA blev også kaldt for ISO (International Standards Organization). Hvis man dengang ville ændre lysfølsomheden midt i fotooptagelserne, var man nødt til at skifte film.
        Et digitalkamera bruger ikke film, men man har af praktiske årsager alligevel valgt at referere til de gamle standarder. Kameraet giver fotografen mulighed for at vælge en række ISO-ækvivalenter, fx 100, 200, 400, 800 eller 1600. Desto større tal, desto mere 'lysfølsom' bliver kameraets sensor. Desto større tal, desto mindre lys skal der til at opnå en korrekt eksponering.


Digitalkameraets lysfølsomhed styres med et enkelt tryk på en knap.

ISO betyder fleksibilitet
Alle fotografer er afhængige af lys, og lysforholdene kan være meget varierede på forskellige lokaliteter eller tidspunkter på dagen. ISO-værdien er derfor et vigtigt værktøj, som sætter fotografen i stand til effektivt at arbejde i mange forskellige lysforhold.
        ISO-værdien har indflydelse på lukkertiden og blænden ved enhver fotooptagelse. Dybt inde i regnskoven, til en koncert eller på en måneskinstur, hvor der ikke er meget lys tilgængeligt, vil det ved hjælp af dette værktøj være muligt at få udmærkede billeder uden brug af et stativ. Det er en af grundene til, at digitalkameraet har gjort det langt nemmere at være fotograf. 
        Værktøjet kan også bruges selv om der er rigeligt med lys. Ved at vælge en høj ISO (fx 800) midt på dagen, vil man kunne opnå ekstremt korte lukkertider, hvilket fx er velegnet til sports- og actionfotografering.


Dette billede er eksponeret i aftenlys ved ISO 800.
Motivet er frosset fast på trods af den svage belysning.
 
Auto-ISO
En del digitalkameraer har en funktion, der hedder Auto-ISO. Princippet ved denne er, at kameraet automatisk begynder at øge ISO-værdien, hvis lysforholdene kræver det. Generelt kan det ikke anbefales at overlade den slags beslutninger til kameraet. Væn dig i stedet til selv at være opmærksom på dine omgivelser, lyset og lukkertid. 
 
Risikoen ved høj ISO
I praksis er det fantastisk, at man kan skrue op og ned for lysfølsomheden efter forgodtbefindende, men der er intet i denne verden, der er gratis. Når du skruer op for lysfølsomheden, vil sensoren i dit kamera nødvendigvis være i stand til at registrere en svagere lysstyrke. Det kan i værste tilfælde gå ud over billedkvaliteten.
        Ved meget høje ISO-værdier eller meget lange eksponeringer vil der opstå støj. Den uønskede støj viser sig på billedet i form af grynede, misfarvede partier. Desto højere ISO-værdi, desto mere udpræget er problemet desværre.  
        Hvor meget støj kameraet laver ved høje ISO-værdier afhænger både af kameramærke, model og ikke mindst af størrelsen på sensoren. Nyere kameramodeller er blevet forbedret væsentligt, og laver derfor mindre støj en gamle modeller. Desto større de enkelte punkter (pixels) er, desto mindre vil tendensen til støj være. Det er årsagen til, at digitale spejlreflekskameraer laver væsentligt mindre støj ved høj ISO-værdi end det er tilfældet med kompaktkameraer. Professionelle kameraer er desuden bygget op af komponenter af bedre kvalitet, og har billedprocessorer med veludviklede, støjreducerende algoritmer. Derfor producerer professionelle og semiprofessionelle spejlreflekskameraer generelt langt bedre resultater i hele ISO-spektret.

Se nu de to nedenstående billeder af samme motiv:


ISO 200.


ISO 1600.

Alle og enhver kan se forskellen på de to billeder. Det er imidlertid ikke før man kommer rigtig tæt på, at man kan se, hvor meget støj der er i det nederste billede. Betragt nu de to udsnit af billederne herunder.
 
                 

                 

Det er ikke sikkert, at du umiddelbart kan se støjen, når du har taget et billede. LCD-skærmen bag på dit kamera er ganske enkelt for lille til at afsløre detaljerne. Det er ikke engang sikkert, at du kan se støjen, hvis du studerer billedet på en computerskærm. Problemet vil dog vise sig, hvis du forsøger at lave store print eller forstørrelser af dine billeder. Derfor skal man være mere opmærksom på problemet, desto større print man forventer at skulle lave af sine billeder. Hvis du vil være helt sikker på at undgå støj, skal du altid vælge den lavest mulige ISO-indstilling under de givne lysforhold. Når du har læst om ISO-værdien, ville det være logisk at læse videre om blænde, lukkertid og om brugen af et stativ.
 
Fandt du dette emne interessant? Skriv dig op til vores nyhedsbrev og få automatisk besked, når vi publicerer lignende informationer. Deltag på en af vores populære fotoworkshops og find ud af hvordan ISO bruges optimalt.
© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto