Vejrets indflydelse på fotografiet

Alle fotoentusiaster er i et eller andet omfang underlagt vejrets vold, når der skal laves billeder. Der findes ikke dårligt fotovejr, eller sagt på en anden måde kan man lave flotte billeder i al slags vejr. Men hvad er godt fotovejr mere præcist? Godt fotovejr er naturligvis det vejr, som understøtter netop det budskab, man ønsker at få frem i billederne. Her på siden kan du finde informationer om, hvilken type vejr der egner sig til forskellige typer billeder og samtidig kan du se en lang række billeder, hvor vejret har haft afgørende betydning for det færdige resultat. 

 

Vi har indtil 2011 gennemført produktioner i 43 lande. Nogle gange i samarbejde med andre produktionsselskaber. Undervejs har vi lært mange ting, bl.a. at der ikke findes dårligt fotovejr. Det kan alle professionelle blive enige om.
 

Vejr og lys hænger sammen
Der er kun få situationer, hvor vejret overhovedet ikke har nogen indflydelse på billedproduktion. Fx hvis man står i et indendørs studie, hvor evt. vinduer er fuldstændig mørkelagt og hvor man har fuld kontrol over samtlige lyskilder. Eller hvis man fotograferer i grotter under jorden, hvor man ligeledes har fuld kontrol over lyset. 
        Mange tror, at vejret ikke har indflydelse, så længe man er indendørs. Det er en alvorlig misforståelse, for normal indendørs fotografering er, i hvert tilfælde så længe der er dagslys til stede, også under indflydelse af vejret. Fx vil lyset i et rum ændre sig markant, hvis der går en sky for solen. 

 

Når man skal arbejde med kameraet under åben himmel, er man i meget høj grad afhængig af vejret. Det gælder om at planlægge sine fotooptagelser, så de rigtige billeder kommer i kassen i de rigtige lysforhold. Det er en fornøjelse, hver gang det lykkes, og bl.a. derfor tror vi ikke på, at det nogensinde kan blive kedeligt at fotografere.
 

ALT vejr er godt fotovejr
Vejret har med andre ord afgørende betydning for lyset, og da al fotografering handler om at indfange og formidle lys på den ønskede måde, er det meget vigtigt at følge med i vejrudsigten. Vi har hele verden som vores arbejdsplads, og vi bruger meget tid på at orientere os om vejr, klima og lys. Inden vores opgaver orienterer vi os altid om, hvordan vejret bliver, ligesom vi ved på forhånd, hvornår solen går op og ned i det område, hvor billederne skal laves. Husk altid dette: der findes ikke dårligt fotovejr, man skal bare planlægge sine optagelser efter forholdene.

 

På tur i Alperne. Lidt skyer på himlen kan ligefrem være en fordel for et billede.

Glem aldrig, at der ikke findes dårligt fotovejr.


Vejrtyper og deres betydning
I og med at der ikke findes dårligt fotovejr, kan man altid lave spændende billeder, hvis man planlægger sine optagelser og arbejder for sagen. Lad os starte med at se på, hvilke overordnede vejrtyper og vejrfænomener, vi kan komme ud for:


• Regnvejr
• Blæsevejr
• Vindstille
• Tåge
• Frost
• Rimfrost
• Overskyet
• Delvist skyet
• Hedebølge
• Tørke
• Solskin
• Højtryk
• Lavtryk


Alle ovenstående vejrtyper og vejrfænomener er blandt vores overvejelser, når vi planlægger vores optagelser. Ofte er det en kombination af ovenstående faktorer, der fører til det faktiske vejr på stedet. Det er igen vigtigt at understrege, at ingen af dem er nemmere eller sværere at fotografere i end andre.

        Men udfordringerne opstår naturligvis, hvis en kunde ønsker at få produceret udendørs billeder med et sommerligt solskinsudtryk i en periode, hvor vejrudsigten byder på lavtryksvejr og masser af regn. Specielt kan det være problematisk, hvis det er en hastesag og kunden ønsker sine billeder med det samme. I sådan en situation er vi ofte nødt til at oplyse kunden om, at optagelserne ikke kan gennemføres, før vejret tillader det. Heldigvis ved vores kunder, at vi har styr på vores planlægning og argumenter, og accepterer derfor, at det er værd at vente på den gode kvalitet. Selvom vi ved en hel del om at fotografere i mange forskellige forhold, er vi trods alt ikke herrer over vejret.

 

Lad ikke vejret overraske dig, men læs vejrudsigten og brug det konstruktivt.

 

Billedeksempler
Det kan meget hurtigt blive temmelig teoretisk at skrive om vejret. Derfor har vi i stedet valgt at vise en masse billeder, hvor vejret har haft afgørende betydning for resultatet. Under hvert billede kan du læse hvorfor vi mener, at vejret var vigtigt. Hermed giver vi en god portion af vores praktiske erfaring med optagelser i forskelligt vejr videre til dig.

 

Filippinerne. Måne på himlen og solnedgang ved en tropisk ø. Vi placerede os helt bevidst på denne side af øen og ventede til solen var gået ned for at opnå farverne på billedet.

 

Marselisborg Skov. Vikingepiger i støvregn. De små regndråber i luften tilfører en god stemning til billedet, der helt havde manglet, hvis det havde været tørvejr.

 

Lofoten. Tungt skydække over skærgården. Skyerne tilfører en lidt dyster stemning til billedet, men giver samtidig en visuel ro, som vi ikke havde opnået i bragende solskin.

 

Grenen, Skagen. Hvis der hænger lave skyer på himlen, og det ser ud til, at solen kommer ned under dem, skal kameraet findes frem. Det plejer nemlig at føre til spændende lysforhold.

 

På redningsøvelse med den hollandske kystvagt. Hvis luftfugtigheden er høj, bliver projektører og andre kraftige lyskilder mere interessante at fotografere, idet de afsætter spor.

 

Silende regn i Vestjylland. Selv den kedeligste regnvejrsdag bliver pludselig fotogen, hvis man pakker børnene godt ind og slipper dem løs i mudder-eldoradoet.

 

Canada. Et kort stykke tid efter solnedgang fanger højtliggende skyerne de sidste, varme nuancer fra solen. Det fører til en god farvekontrast, som skaber blikfang i billedet.

 

Egypten. Vindstille i mangroven. Fotografen ligger i skjul og venter på hejren.

 

Højtliggende skyer på himlen over Grønland. I sådanne lysforhold kan man ofte opleve en flot halo omkring solen, der pynter gevaldigt på billeder.

 

Lysnedslag i vand ved Kanarieøerne. Solens stråler er meget fotogene, når de forlader havets overflade og vandrer ned i dybet. En smule vind, og dermed en smule bølger, er med til at fordele strålerne.

 

Skyer på himlen over Lysefjorden. Mange drømmer om blå himmel på deres billeder, men i virkeligheden kan man opnå en større dybde, hvis der er lidt skyer.

 

Kraftig kuling ved Klitmøller. Jo mere det blæser, desto vildere tricks får man at se.

 

Solen er gået ned og baggrunden bliver skabt ved hjælp af den aftenrøde, der opstår, når skyerne fanger det sidste lys fra solen. Det giver flotte farver.

 

Finnmarken. Efter en nat med ned til -52 grader kan man roligt regne med, at der bliver mulighed for at skyde nogle interessante portrætter.

 

Wadi Gemal. Det er fire år siden, det har regnet i dette område. Træet har dybe rødder og kan trække gammelt regnvand fra undergrunden. Buskene er derimod knastørre. De interessante farver opstår kun, fordi det er så længe siden, det har regnet.

 

Ulfborg. Når det er koldt, vindstille og relativt fugtigt, har iskrystaller bedre forhold at udvikle sig under. Det betyder, at de bliver større. Så er det frem med kameraet!

 

Costa Rica. En træt havskildpadde bruger sin sidste energi på at lægge æg. I baggrunden fanger og fordeler skyerne det flotte sollys. Forgrunden er lyst op med en blitz.


Glem ikke at overveje den rigtige fotobeklædning eller det rigtige udstyr til at beskytte dit kamera, inden du tager ud under åben himmel. Hvis du fryser, ryger motivationen forbløffende hurtigt, og så vil du med statsgaranti hellere hjem at drikke varm kakao, end du vil bruge tid og energi på at opnå bedre billeder. 

 

Fandt du informationerne på denne side interessante? Skriv dig op til vores inspirerende nyhedsbrev, hvis du ønsker helt automatisk at modtage lignende informationer i fremtiden.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto