Sommerfotos

Sommeren er ensbetydende med lange, lyse dage og masser af gode fotomotiver. På stranden, i skoven, på landet eller i byen møder man glade mennesker. Naturen blomstrer op og leverer motiver i tusindvis. Hvis ferien skal tilbringes under fremmede himmelstrøg, kan man være sikker på, at der er spændende billeder i vente.

Tid til familieliv

Sommer, fritid og livsglæde er tæt forbundet. I løbet af sommeren tilbringer vi mange flere timer udendørs, end gennem den lange, mørke vinter, og der er mere energi og overskud til rådighed. Al denne energi, leg og glæde er en fin ting at arbejde med i sine billeder.

          Prøv at fange ungerne i et morsomt øjeblik, måske uden at de er klar over, at de bliver fotograferet. Eller tag billeder af far, som står dybt koncentreret med sin fiskestang i solnedgangen. Formålet er at dokumentere sine kære i en situation, hvor man ved, at de har det rigtig godt. De fleste gode sommerbilleder udstråler varme, sundhed, glæde og frihed.

           Det er også en god ide at arbejde med nogle af de klassiske motiver, som naturen byder på. En mark under den blå himmel, den dybgrønne bøgeskov, en blomst eller et edderkoppespind, som er tynget af dug på en tidlig morgenstund.

 

Ballade i strandkanten. Nikon D2X, 17-55 mm, F8, 1/500 sekund, ISO 400.

 

Pas på solen

Midt på sommeren er lyset helt anderledes kraftigt, end det er vinter, forår eller efterår. Solen står højt på himlen, og man skal passe på med ikke at få for meget kontrast i sine billeder. Skygger bliver meget hurtigt helt sorte, og lyse dele af billedet kan have en tendens til at brænde helt ud i hvid. Heldigvis kan man undgå problemer med kraftigt lys, f.eks. kan man sørge for at tage sine billeder først eller sidst på dagen, hvor solen ikke har sin fulde styrke.

        Hvis motivet viser sig midt på dagen, er det en god ide at øve sig i lysmåling. Mange kameraer har forskellige indstillinger, som kan hjælpe til at tage bedre billeder i kraftigt lys, og desto mere man øver sig i lysmåling, desto bedre vil resultaterne blive. Hvis skyggerne bliver meget kraftige, kan man ofte afhjælpe problemet ved at bruge blitz. Det gælder om at læse kameraets manual og prøve sig frem. Med digitalkameraet er det blevet nemmere end nogensinde.
 

 
Midt på dagen er sollyset virkelig kraftigt. Her er anvendt blitz for at kompensere for det hårde lys. D2H, 17-55 mm, f/11, 1/250 sekund, SB-800 på TTL.
 

Feriefotos

Når sommerferien kommer, er der mange, som tager på rejse. Uanset om destinationen er langt fra eller tæt på hjemmet, vil man pludselig befinde sig i et anderledes miljø, som er fyldt med nye motiver. Husk at tage kameraet med, og husk at bruge det flittigt undervejs. Palmerne over den hvide sandstrand eller andre lignende motiver kan virke som en selvfølge, når man står mellem dem, men vil være et kært minde, når man ser sine feriefotos igennem til november.Invester tiden i at indfange de gode motiver undervejs på rejsen. Det lønner sig.
 

På rejsen skal man naturligvis have mange billeder af familien, men husk også at tage billeder af de lokale motiver. Verden er fyldt med spændende billeder, f.eks. munkene ved klostret, den travle, gamle dame på markedspladsen eller den charmerende, røde fiskerhytte ved vandet. Ved at tage billeder af mange forskellige motiver sikrer man, at hele historien om ferien kommer med hjem.

 

Udstyr

Går man med overvejelser om at anskaffe et nyt kamera, et nyt objektiv eller en bedre blitz, så er tiden til investeringer kommet nu. Sommeren giver nemlig masser af muligheder for at tage billeder, hvad end man bliver hjemme eller drager på langfærd til udlandet. Desuden har man som regel bedre tid til at lære det nye udstyr at kende, når man har ferie.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden.  

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto