Fang foråret

Når foråret kommer efter en lang og mørk vinter, kommer samtidig tusindvis af spændende motiver, som egner sig til at blive indfanget med kameraet. Alle naturens farver bliver i forårsmånederne præsenteret på en fascinerende palette, og desto flere fototure man tager, desto flere motiver vil man opdage. Græsset bliver grønnere, træerne springer ud, og blomsterne kryber langsomt op af jorden. Foråret er inspirationskilde for utallige fotografer rundt om i verden.

Allerede i midten af februar er dagene blevet mærkbart længere. Lyset er tilbage, en ny fotosæson står for døren og det er blevet tid til at grave kameraudstyret frem, hvis det har ligget stille hen over vinteren. Her på siden findes en række fototips og generelle forslag til, hvordan foråret på bedste vis foreviges i billeder.

 

Lyset er tilbage. 300 mm, f/5.6, 1/1000 sekund, ISO 400, -0,7 EV.

 

Find detaljerne med makroobjektivet

Når man bevæger sig rundt i naturen bevæbnet med et kamera, skal man naturligvis være meget opmærksom. Det er nemt at komme til at gå forbi et godt motiv, hvis ikke man ser sig for. Skoven, parken og haven indeholder med garanti så mange forskellige motiver, at det næsten ikke er til at holde overblikket. Kig op i trækronen, kom ned på knæ, snus rundt i skovbunden, gå gennem buskadset i stedet for at gå uden om det. Motiverne kan gemme sig på de mest ufremkommelige steder. 

        Det kan være en god ide at fokusere på detaljer og at forsøge at holde sine billeder så enkle som muligt. Forsøger man at få alting med i det samme billede, kommer det hurtigt til at virke uoverskueligt.

 

                     

                      Helt enkelt. 200 mm, f/4, 1/320 sekund, ISO 200

 

Mange lommekameraer har en såkaldt makrofunktion, som gør det muligt at tage nærbilleder. Blomsterkroner, bøgeblade og små planter, som kribler op af jorden, og farvestrålende insekter, som kommer frem fra deres vinterskjul, udgør alle gode motiver. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Er man indehaver af et digitalt spejlreflekskamera, opnås de bedste resultater med et makroobjektiv. Foråret er højsæson for nærbilleder, så gå ombord i dette eldorado af motiver.
 

Sammen med foråret spirer tusindvis af motiver.

105 mm, f/4, 1/250 sekund, ISO 400


Mennesker og stemning

Det er ikke kun naturen, som liver op, når det bliver forår. Det vrimler også med mennesker i parken, skoven, på stranden og ved søen. Humøret stiger til uanede højder på varme forårsdage, når solen bager ned fra en skyfri himmel. 

              Tag på skovtur med familien og skyd en serie billeder af de glade unger, som udforsker en verden af eventyr. Eller tag bedsteforældrene med på picnic til stranden og forevige de glade øjeblikke, som uvægerligt opstår i løbet af dagen. Der findes ingen bedre tid på året til at tage billeder af hele familien. Forår er ensbetydende med livsglæde og brede smil, og derfor egner denne årstid sig ekstra godt til at sende kameraet på overarbejde.

 

Dyb koncentration ved stranden. 70-200 mm (på 200 mm), f/2.8, 1/500 sekund, ISO 200.

 

Trækfuglene kommer

Mange af Danmarks ynglefugle trækker mod varmere himmelstrøg om efteråret og får følgeskab af trækfugle fra det høje nord. Om foråret vender de alle tilbage for at finde føde og yngle. Tusindvis af trækfugle provianterer i Danmark på deres lange flyvende færd over både Skandinavien, Europa og Afrika. Det er de færreste fugle, som er i stand til at klare flyveturen i ét ryk, så de er nødt til at holde pauser i Danmark under den lange færd mellem klodens kontinenter. 
             Fotointeresserede får dermed en enestående chance for at komme helt tæt på mange forskellige arter af fugle uden at skulle købe sig fattig i flybilletter. Husk at anvende meget korte lukkertider, fx 1/500 sekund eller mindre, hvis du fotograferer fugle i flugt. Vil du have nærbilleder af fugle, er der ingen vej uden om et teleobjektiv
 

Grågåsen er blandt de mange fuglearter, der besøger Danmark i foråret.

300 mm, f/2.8, 1/320 sekund, ISO 200.

 

De største fugletræk gennem Danmark foregår i april og oktober. Hvis man vil se trækfugle i foråret, kan man med fordel opsøge områder, hvor landet spidses til mod nord. Der findes talrige lokaliteter, hvor man kan iagttage trækfugle, men især vådområder er et hotspot, når det gælder mængden af fuglearter. Det er ikke kun på land, man finder trækfugle. De indre farvande og havet omkring Danmark er også af stor betydning.
 

Al vejr er godt fotovejr

Vejret er ofte meget omskifteligt i foråret. Morgenen kan starte med tæt tåge, formiddagen kan byde på regn, eftermiddag på skyfri himmel og aftenen på rimfrost. Dagen kan begynde uden vind og afslutte i en storm. Variationen i vejret gør det nemmere at lave mange forskellige typer billeder.

 

                     

                     70-200 mm (på 180 mm), f/2.8, 1/250 sekund

 

Vil man f.eks. tage billeder af blomster, er det en god ide at gøre det på overskyede eller tågede dage, fordi det diffuse (bløde) lys fører til bedre resultater. Vil man have naturen helt for sig selv, bør man pakke kameraet i en regntæt taske og gå en tur ud i den silende regn, hvor der ofte gemmer sig anderledes og interessante motiver. Generelt bør man tænke over at beskytte sit kamera, når man færdes udendørs i foråret, for selv det bedste vejr kan hurtigt ændre sig.  
 

D2X, 12-24 mm, f/8, 1/30 sekund, ISO 100.
 

Prøv at komme langt omkring i mange forskellige vejrforhold. Kør i en tur i bilen til en skov, du ikke kender særligt godt, og begynd udforskningen efter spændende motiver. Kør en tur til stranden og læg mærke til, hvordan forårssolen ændrer landskabets farver i løbet af dagen. Nyd synet af frisk regnvand, som risler ned over nyudsprunge bøgeblade. Når det er forår, løber man aldrig tør for gode motiver.

 

Al vejr er godt fotovejr. 17-55 mm (på 20 mm), f/8, 1/250 sekund, ISO 100.

 

Glem aldrig fotoglæden

Det skal være en fornøjelse og aldrig en sur pligt at fotografere. Dit humør vil afspejle sig direkte i dine billeder. Nyd duften, lyset og den friske luft i naturen og lad stemningen inspirere dig til perfekte resultater. 

 

Se flere billeder i vores galleri

Læs mere om at se motiverne

Læs mere om at beskytte sit udstyr.
 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden. Læs om TTF FOTOSKOLEN hvis du har lyst at komme på et spændende og lærerigt kursus i selskab med andre fotointeresserede.  

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto