Varme billeder i efteråret

Tag kameraet med en tur ud i efteråret og gå på jagt efter anderledes motiver. Sidst på efteråret er lyset perfekt til smukke landskabsbilleder og skulle eksponeringen gå galt, kan du nemt redde eventuelle fejlskud hjemme foran skærmen.

Varme farver

Efteråret står i forandringernes tegn. Det kommer for at markere, at endnu et år er gået, og at vinteren inden længe vil lægge sin kolde hånd tungt over landet. Overalt i naturen er der travlhed. Dyrene samler vinterforråd og lige inden bladfaldet begynder, eksploderer skovene i et sandt inferno af varme farver. Blandt andet derfor kan ingen årstid trække fotografer ud i naturen som efteråret. 
 

Dagene bliver kortere, løvet falder og svampe vokser op af skovbunden. Efteråret er højsæson for naturfotografering, og der venter masser af motiver derude.

 

Man behøver ikke noget stort og dyrt kamera for at lave gode billeder af efteråret. Et middelmådigt kamera og et godt fotografisk øje vil til enhver tid resultere i bedre billeder end et professionelt kamera og et dårligt fotografisk øje. De fleste kompaktkameraer har nærbilledfunktioner, som egner sig udmærket til f.eks. at fotografere visne blade i skovbunden eller rimfrost på en gren. Hvis farverne ikke er blevet helt som ønsket, kan du altid efterbehandle dine billeder programmer som f.eks. Photoshop Elements.

       

Billeder med omtanke
En af udfordringerne ved at tage billeder af efteråret er at gøre det på en meningsfuld måde. De varme farver er så populære, at der næsten er lige så mange fotografer som visne blade i skoven om efteråret. Derfor kan efterårsbilleder nemt komme til at virke klichéagtige.

            Heldigvis kan du med lidt omtanke komme hjem fra skoven med billeder, som er både overraskende og personlige. Vær meget opmærksom på at variere motiverne. På gåturen gennem skoven kan du skiftevis optage nærbilleder af visne blade i nyfalden sne, billeder af træer med gule blade og dyrelivets aktiviteter. Målet kunne f.eks. være at fylde albummet med billeder, som tilsammen fortæller alt om, hvad der sker i skoven i løbet af efteråret.

  

 

Det er altid hyggeligt at fotografere efterårsmotiver, men gør det med omtanke.
 

En anden udfordring er at arbejde med den begrænsede lysmængde sidst på året. Dagene er blevet korte og samtidig er det kraftige lys, som vi kender fra sommersolen, forsvundet. Dybt inde i skoven bliver der så mørkt, at det kan være umuligt at optage håndholdte billeder selv midt på eftermiddagen. I denne situation kan det betale sig at kigge efter bagbelyste motiver, f.eks. modlysbilleder af visnende blade i en trækrone

              Husk frem for alt at det skal være sjovt at fotografere. Lad være med at blive fanget i en evig jagt efter mesterværker. Det er helt i orden at tage et billede, bare fordi motivet er iøjenfaldende.

 

Timing

Det er ikke helt ligegyldigt hvornår på efteråret man tager ud for at lave sine billeder. Prøv at følge med i hvordan træerne skifter farver. Billederne bør naturligvis optages inden bladene falder, men hvis du er for tidligt ude, vil billederne ikke få den rigtige, efterårsagtige kulør. Præcist hvornår naturen er flottest kan variere meget både lokalt og fra år til år. Husk også at have tid nok til at vente på, at lyset og farverne bliver optimale. Ofte kan en times ventetid gøre forskellen på et superbillede og et billede til skraldespanden.

 

Efteråret er på vej. Nikon D200, 70-200 mm VR, F4, 1/320 sekund, ISO 200.

 

Komplementære farver

Efteråret byder på smukke, komplementære farver. 'Komplementær' betyder ordret 'fuldstændiggørende'. Hvis man blander to komplementære farver, vil de tilsammen blive til hvid. F.eks. er gul komplementær til blå, og gulnende blade fremstår ekstra smukke, når de afbildes med en dybblå himmel som baggrund. Ved at forstå brugen af komplementære farver kan du skabe billeder med farvemæssig dramatik, hvilket giver blikfang.

 

Find de sjove detaljer

Det er altid en god ide at kigge efter detaljer. Mange af os har en tendens til udelukkende at kigge fremad eller til siden. Husk at kigge op og at sætte dig på knæ for at studere detaljer. Måske gemmer der sig et godt motiv i skovbunden, som kun bliver opdaget, hvis du kigger godt efter det? Eller måske kan du få det perfekte billede af skoven, hvis du lægger dig på ryggen for at fotografere den? Fotografer som forstår at finde detaljerne i naturen, giver helt uventede oplevelser videre til deres publikum.

 

Brug stativ

Selvom et stativ kan være besværligt at slæbe rundt på, må det kaldes uundværligt til optagelse af flotte efterårsbilleder. Der er ikke meget lys til rådighed, så du kan let komme til at ryste billederne, hvis du ikke bruger stativ. Desuden giver stativet mulighed for at lave billeder, hvor motivet er i bevægelse. F.eks. kan du lave billeder med lang eksponering af blade, som falder ned fra en gren. Bevægelsen bliver på den måde en vigtig del af din billedlige historie om efteråret.

 

Rimfrost

Det kan være en god ide at tage på fototur når nattefrosten sætter ind. Specielt hvis det sker efter en fugtig nat. Når morgensolen står op, vil samtlige grene, blade, kviste og måske endda edderkoppespind være belagt med et tyndt lag is. Hvis det bliver meget koldt, er det en fordel at opbevare kameraet tæt på kroppen, som f.eks. i jakkens inderlomme. Det forlænger batteriernes levetid væsentligt.

 

Rimfrost kan være særdeles fotogent. Her er det fotograferet i modlys.

 

Trækfugle og egern

Først på efteråret kan man ofte møde store flokke af trækkende fugle. De er på vej mod syd på flugt fra vinteren og udgør alle tiders motiv. Det kræver stor tålmodighed at komme tæt på vilde dyr, men fuglene er ofte så optagede af at græsse, at du med lidt held kan komme tæt på. I skoven kan du møde et andet klassisk motiv, nemlig egern med nødder i munden. Charmerende dyrebilleder giver altid bonus, når man viser dem til andre fotointeresserede, og så klæder de væggen hjemme i stuen.

 

Når du har læst om fotografering i efteråret, ville det måske også interessere dig at læse om, hvordan vi beskytter vores kameraudstyr under åben himmel.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto