Beskyt kameraet

Regn, fugt, sand og støv er kameraets værste fjender. Heldigvis kan man med en smule forberedelse beskytte sit kamera under selv de værst tænkelige forhold. Herunder findes tips til, hvordan man bedst beskytter sit kamera.

Regn

Det regner ofte i Danmark, men regn er ikke kun en udfordring på vores egne breddegrader. På ferien til troperne vil man ofte komme ud for voldsomme regnfald. Vand kan også komme fra andre steder end himlen. Måske vil man en dag fotografere glade børn, som leger i et springvand, eller måske forevige kæresten foran et vandfald. Mulighederne for at arbejde med vand på fotos er mange, og der er absolut ingen grund til at pakke kameraet væk, fordi det bliver lidt vådt.

 

Det meste kameraudstyr kan tåle en skyller. Desto mere kostbart udstyret er, desto mere kan det generelt tåle. Professionelt udstyr er lavet, så det kan modstå selv meget ufordelagtige forhold, men prisen er også derefter.

 

Alt vejr er godt fotovejr

Der er sikkert ikke mange, som tænker over det, men dårligt vejr giver mulighed for at tage anderledes og spændende billeder. Perfekte feriebilleder med blå himmel og solskin kan blive trivielle i længden. Prøv at tage nogle billeder, når vejret er allerværst. Hvis du er helt sikker på, at det begynder at regne inden længe, så tag en paraply med og beskyt kameraet med den. Kameraet kan også stikkes i brystlommen under en regnjakke eller en poncho.

        Langt de fleste kameraer kan tåle en smule fugt, hvis man sørger for at tørre dem godt igennem ved førstkommende lejlighed. Hvis du skal rejse gennem et meget fugtigt miljø, kan det anbefales at investere i en vand- og lufttæt kasse til dit kamera. Der findes mange slags beskyttelsesudstyr på markedet.
 

Når skyerne trækker sammen og himlen bliver mørk, er det rart at vide, at man har en god, vandtæt fototaske et sted i nærheden. Her er vi på New Zealand.

 

Sand

Når det er sommer, skal kameraet naturligvis med til stranden. Som bekendt består stranden af milliarder af små sandkorn, og de kan finde ind gennem selv de mindste sprækker. Man skal tænke sig godt om, når man tager billeder i nærheden af sand, for det kan være svært at rense kameraet, når det går galt. 

        Opbevar kameraet et bestemt sted i tasken, hvor du ved, at det ikke bliver blandet sammen med sandfyldte håndklæder, madpakker, brilleetuier eller andre kilder til sand. Sørg for at pakke kameraet væk på et sikkert sted, når det ikke er i brug, så det ikke pludselig bliver dækket til med sand pga. et overraskende vindstød eller legende børn, imens du ligger og nyder solen.

 

Sand er en udfordring, men støv kan være endnu værre. Det kommer ind overalt, og derfor kan det være meget svært at beskytte udstyret imod det. Stor forsigtighed og ekstra vedligeholdelse er den eneste løsning. Ababda-beduin i Wadi el Gemal.

 

Støv

Hvis man rejser gennem en ørken, eller hvis kameraet bliver stillet til opbevaring på en hylde i et støvet rum gennem hele vinteren, vil der med stor sandsynlighed opstå problemer med støv. Er skaden sket, kan den relativt nemt rettes op igen. 

        Tag en tør klud og start med at tørre kameraets overflade af. Tør derefter forsigtigt linsen af, og prøv at tage et par billeder. Spørgsmålet er nu, om der er kommet støv ind i kameraet. Med et digitalkamera kan du afgøre det med det samme. Er der kommet støv ind i kameraet, kan de små støvkorn som regel ses på billederne. Hvis det er tilfældet, bør du tage dit kamera med til fotohandleren, så det kan blive renset af fagkyndigt personale.

 

I en ørken skal man regne med, at støvet finder ind overalt. Pas på udstyret!

 

Fototasker

Der findes mange produkter på markedet, som er skabt for at beskytte kameraudstyr. Små, mellemstore eller store tasker kan fås alt efter behov. Nogle er vand-, og støvtætte lynlåse, andre har regnslag og nogle har det hele. Hvis man planlægger at tage billeder i silende regn eller måske under havets overflade, kan man investere i en smart, vandtæt boks. Beskriv dine behov for fotohandleren og find sammen frem til, hvilket produkt der matcher dig bedst.

 

Læs mere om hvilke fototasker, vi anvender, når vores udstyr skal transporteres.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden. Deltag på en af vores populære fotoworkshops, og lær hvordan professionelle beskytter deres kameraudstyr.  

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto