Forlæng batteriernes levetid

Generelt har moderne digitalkameraer et langt højere strømforbrug end ældre, analoge kameraer. Det hænger sammen med at LCD (Liquid Crystal Display)-skærmen bag på digitalkameraet sluger meget strøm, når man ser sine billeder igennem. Desuden bruger kameraets billedcensor meget strøm, når den indfanger lyset og konverterer dette til digital data. Det kan være frustrerende at løbe tør for batterier hele tiden, men der er heldigvis meget, man kan gøre for at undgå problemet.

Brug genopladelige batterier

Engangsbatterier (brunsten eller alkaline) har svært ved at levere strøm nok til digitale kameraer, og derfor bruger langt de fleste digitalkameraer genopladelige batterier i dag. Før i tiden var genopladelige batterier meget dyre, men den teknologiske udvikling inden for blandt andet mobiltelefoni og bærbare computere har gjort denne type batterier meget billige. Gode genopladelige batterier kan bruges mellem 500-1000 gange, og derfor tjener de sig hurtigt ind igen. Der er en tendens til, at desto mere de bliver brugt, desto længere lever genopladelige batterier. Lad dem derfor ikke ligge ubrugt igennem lange perioder.Der er stor forskel på kvaliteten af batterier. Anvend kun de bedste og tal med fagfolk
inden du beslutter dig for at investere.

 

Typer af genopladelige batterier

Der findes flere typer af genopladelige batterier;

 

Ni-Cd (Nikkel Cadmium)

Denne type er efterhånden ved at blive sjælden på markedet. Dels fordi stoffet Cadmium udgør et miljøproblem, og dels fordi denne batteritype skal aflades 100 % før den kan genoplades.

 

Ni-MH (Nikkel Metal Hydrid)

En meget udbredt type af genopladelige batterier. Batteritypen udgør ikke noget direkte miljøproblem og kan lades efter behov. Man behøver med andre ord ikke aflade batteriet helt, inden det lades op igen. Typen fås i det almindelige AA-format.

 

Li-Io (Lithium Ion)

Mange digitalkameraer bruger denne type batterier, som p.t. er den nyeste på markedet. Den fås endnu ikke i de almindelige typer (A, AA eller AAA), men er udformet specifikt til de enkelte kameramodeller. Li-Io batterier er meget slidstærke og tåler vilkårlig opladning.

 

Hold batterierne varme

Kulde har en negativ effekt på batteriers ydeevne. Hvis man tager mange billeder udendørs, f.eks. på skiferien eller af en sneboldkamp i parken, skal man derfor sørge for at holde sine batterier så varme som muligt. Det kan f.eks. gøres ved at have to sæt batterier med. Ved at opbevare det ene sæt batterier i brystlommen og skifte de to sæt batterier løbende, imens man laver billeder, kan man sikre meget længere levetid.

 

På opgave i Arktis. Her er det en udfordring at holde batterierne varme nok. Vores koldeste opgave til dato ramte minus 52 grader, og så er der ikke meget, man kan stille op.

 

Begræns LCD-forbrug

Bag på digitalkameraer sidder den revolutionerende LCD-skærm, som sætter os i stand til at se vores billeder få øjeblikke efter, at de er taget. Skærmen er et velkomment og meget brugbart værktøj, men den har også en alvorlig ulempe. Den er nemlig en rigtig strømsluger. Desto mere man bruger skærmen, desto hurtigere vil kameraet løbet tør for strøm. Gør det derfor til en vane kun at bruge skærmen, når der er behov for det. Mange kameraer kan indstilles til at slukke for skærmen automatisk efter f.eks. ét minut eller 30 sekunder. Vælg den laveste indstilling for at få den bedste strømbesparing.

 

Pas på! LCD-skærmen bag på kameaet er en rigtig strømsluger.

 

Et ekstra sæt batterier

Det kan være en god ide at have et ekstra sæt batterier med i lommen, når man er ude for at tage billeder. Batterier fylder ikke ret meget, og da er ikke noget mere frustrerende end at gå glip af det perfekte billede pga. manglende strøm i kameraet. Har man forberedt sig og taget et ekstra sæt batterier med, kan man på få sekunder være klar til at lave flere billeder. 

 

Miljøfare

Vær opmærksom på at genopladelige batterier ikke må kastes i skraldespanden og da slet ikke bortskaffes i naturen, da de udgør en miljørisiko. De kan fx afleveres i særlige beholdere, som kommunerne opstiller rundt om i landet.
 

Læs mere om hvilke batterier vi anvender. Lær mere om hvordan vi tager vinterbilleder, og se desuden billeder fra vores mange opgaver rundt om i verden.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt gratis at modtage mere, lignende viden i fremtiden.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto