Actionbilleder

Når det går hurtigt, skal man være beredt. Actionbilleder kan bredt defineres som billeder, hvor motivet eller fotografen er i bevægelse. Denne bevægelse kommer med på det færdige billeder og er derfor med til at understrege, at her er der fart på. Der findes mange situationer, hvor det er godt at have indsigt i, hvordan man tager gode actionbilleder. Teknikken kan både bruges hjemme i villakvarteret, ved stranden, på skiferien, rejsen til eksotiske himmelstrøg eller til fodboldkamp i den lokale klub.

Vær beredt

Det er langt nemmere at lave gode billeder af en rodeorytter eller en racerbil, hvis man ved, hvordan de bevæger sig i de kommende sekunder. Man bør derfor altid have forhåndsviden om det motiv, man vil tage billeder af. Så kan man bedre forudsige, hvad der skal til at ske, og man kan bringe sig selv i en position, hvor chancerne for gode billeder øges. Ofte får man det bedste billede ved at trykke på udløseren et kort øjeblik før man regner med, at billedet skal tages. Der går nemlig et splitsekund, fra man tager beslutningen, og til billedet rent faktisk bliver taget.
 

 


Tryk på udløseren et lille øjeblik før du tror, at du skal.
Nikon D2Xs, 70-200 mm VR, 1/4000 sekund, f/2.8, ISO 400.


Har man ikke selv har den store viden om den aktivitet, man skal fotografere, er der heldigvis altid flere kilder til information. Tag en snak med guider, instruktører eller andre personer, som har den indsigt, der skal til. Få dem til at afsløre, hvad der skal ske, og brug deres viden til at placere dig korrekt. Er der professionelle fotografer tilstede, kan du næsten være helt sikker på, at de ved, hvor den bedste placering er. Undersøg muligheden for at sidde i nærheden af dem.

 

En rodeorytter knipset i rette øjeblik. Nikon F100, 300 mm, F2.8, 1/2000 sekund.

 

Kamerateknik

Man skal kende sit kameraudstyr godt for at lave gode actionbilleder. Der er meget stor variation inden for forskellige kameraers evne til at fange gode actionbilleder. 

        Er formålet er at fryse bevægelsen fast på billedet, skal man bruge en hurtig lukkertid (gerne 1/500 sekund eller hurtigere). Har man et godt kamera, kan det sikkert lave lukkertider helt ned til 1/3000 sekund eller mindre, og sådanne kameraer kan fastfryse de fleste bevægelser.

        Skal bevægelsen vise sig på det færdige billede, skal man bruge en længere lukkertid (f.eks. 1/60 sekund). Præcis hvilken lukkertid, man skal vælge, afhænger med andre ord af, hvilken type billede man ønsker at lave. Lukkertiden afhænger naturligvis også af den hastighed, som motivet bevæger sig med. Der skal en langt hurtigere lukkertid til at fastfryse en racerbil, som kører 300 km/t, end der skal til at fastfryse en hest, som galoperer ud over en mark.

 

Snowboarder fastfrosset med en hurtig lukkertid. D2X, 17-55 mm, 1/2000 sekund, blitz.

 

Hav tålmodighed

Actionbilleder kræver en del træning, og man skal ikke lade sig slå ud, hvis de første billeder ikke bliver helt så gode som forventet. Husk at øvelse gør mester. Timing betyder alt på jagten efter gode actionbilleder. Et billede, der er taget et kvart sekund for tidligt eller for sent, er ofte helt ubrugeligt. Det er altid en god ide at øve sig hjemmefra, så man kender sit kamera godt. 

        Action- og alle andre typer fotografering handler om at have det sjovt og ikke mindst at have tålmodighed nok til at blive bedre med tiden. Tager man mange billeder, samtidig med at man er bevidst om, hvilken teknik man bruger hvornår, vil billederne hurtigt begynde at blive bedre.

 

Et godt objektiv med en lynhurtig autofokus er en kæmpe hjælp på vejen mod bedre actionbilleder. Her ses et Nikon 200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR.

 

Det rigtige udstyr

Actionbilleder stiller relativt store krav til udstyr. Desværre er det ikke alle kameraer, som er i stand til at fokusere hurtigt nok til at følge motiver, som bevæger sig meget hurtigt. Planlægger man at tage mange actionbilleder, bør man derfor overveje at investere i gode objektiver. Fotohandleren kan fortælle mere om hvilke objektiver, der har hurtig autofokus.

         Nogle digitalkameraer har en svaghed, som kaldes forsinket lukker. Det betyder i praksis, at der kan gå helt op til et sekund, fra man trykker på eksponeringsknappen, til billedet bliver taget. Denne slags kameraer er stort set umulige at bruge, hvis man vil lave gode actionbilleder.

 

Hvis du har været interesseret i at læse om actionfotografering, vil du helt sikkert også finde det relevant at læse om at se motiverne, om batterier og om hvilket udstyr, vi anvender.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev HER, hvis du fandt dette emne interessant og ønsker helt automatisk at modtage mere, lignende viden i fremtiden.

© copyright 2001-2018 Tybjerg Tekst & Foto